Umpihankikävelyllä

Talvimetsän hahmo yllättää

Lumen kuorruttamat puut nuokkuvat miltei aavemaisessa metsässä, kun yritän tasapainoilla luontopolulla ja sovitella askeleita aiemmin kulkeneen jäljissä. Jossakin rapsahtaa oksa lumen painon alla. Pysähdyn tuon tuosta ihmettelemään, kuinka tuttu metsä näyttää toisenlaiset kasvonsa, kun oksien muodot piirtyvät valkoista vasten. Mieli innostuu kuin itsestään arvuuttelemaan lumimetsän hahmoja. Seisooko tuossa robotti jäykkine käsineen ja jalkoineen? Tai ehkä sittenkin kiltti metsänhenki kädessään taikasauva valmiina taikomaan tulevia? Ajatus hyvistä teoista ja taioista tuntuu täydelliseltä näin uuden vuoden kynnyksellä. Mikäpä sen parempi toive metsän puolesta kuin säilyä tulevaisuuteen. Kuulostaako naiivilta ja hyväuskoiselta?

Tutun metsän uudet ääriviivat

Syypää toiveajatteluun on kotiin yöpöydälleni jäänyt tarina tulevaisuuden metsästä. Tai oikeastaan sen puuttumisesta. Maja Lunden ilmastokvartetin päätösosa Unelma puusta kertoo ihmiskunnan viimeistä tarinaa. Hyytävä ajatus, mutta mahdollinen tulevaisuuden kuva. Unelmoin metsästä, Tommy ajatteli, mutta minulla on vain hiilenkappaleita verstashallissa. Tommy on yksi tarinan selviytyjistä Huippuvuorilla vuonna 2110. 

Olen lukenut päätösosaa luku kerrallaan ja palastellut tarinan sanomaa ristiriitaisin tuntein. Kirjailija onnistuu tavoittamaan pelkomme ja huolemme tulevaisuudesta hämmästyttävällä tavalla. Samalla kun hän tässä teoksessa kuvaa lämpimästi perhesuhteita, hän piirtää näkymiä ihmisen aiheuttamasta tuhosta. Kirjan viesti on selkeä: Ihminen muutti kaiken. 

Vuoden 2023 viimeisiä päiviä viedään, joten synkistelyt sikseen. Tässä ja nyt saan kahlata umpihankea lähimetsän rauhassa. Tutkitustikin metsässä olo ja metsään meno tekevät hyvää mielelle ja keholle. Niinpä toivon tulevalta vuodelta inhimillisiä päätöksiä luonnon ja metsien säilyttämiseksi.

    

Onnellista ja valoisaa vuotta 2024!

Mitä luen -välilehdellä kerron lisää Unelma puusta -teoksesta (ilman juonipaljastuksia).

Linkki Mitä luen -välilehdelle, ole hyvä.Kommentit

Myös näitä luetaan

Seuraa Sanapisaroita-blogiani Blogit.fi:ssä