Bonuskavereita luonnosta

Syksyn marjoja

Mitä enemmän kaveeraa luonnonmikrobien kanssa, sitä terveempänä pysyy. Näin osoittavat viimeisimmät tutkimukset. Se tiedetään jo, että kosketus luonnonmikrobeihin lisää ihmisen terveyttä. Esimerkiksi allergioita ehkäistään parhaiten, kun ihminen on kontaktissa luonnonmikrobeihin. Kun päiväkotien hiekkalaatikoille lisättiin luonnonmikrobeja, sen todettiin vahvistavan lasten vastustuskykyä. 

Metsän sylissä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Hannu Fritze sanoo Helsingin Sanomissa julkaistussa Marjo Valtavaaran artikkelissa 31.8.22, että nyt alkaa nostaa päätään näkemys, että luonnonmikrobeilla on estävä vaikutus myös tartuntatauteihin. 

Artikkelissa kerrotaan laajemminkin keinoista, miten voisimme rakentaa sellaisen ympäristön, joka ylläpitää terveyttä. Oulun yliopiston professori Helka-Liisa Hentilän mukaan Vartin taajamat ja luontokosketuksen raju lisääminen – tutkimushankkeessa kaavaillut keinot muokkaisivat meistä immuuneja seuraavalle tautiaallolle.

Metsänreunan
vartija ja käenkaalimatto

Luonto muovaa
mieleisekseen

Niinpä metsälenkillä sunnuntain varhaisessa aamussa tunnen olevani terveellisessä seurassa. Luonnonmikrobit kurkkivat puiden juurien koloista, metsänpeiton varvikosta, kivien koloista. Tuuli lennättää näitä hyvän tekijöitä veden pinnasta ja puiden oksilta ympärilleni. Pysähtelen nuuhkimaan luonnon muhevia tuoksuja. Tuoksussa häivähtää hieman jo marras, syksyn merkit näkyvät punertavissa varvuissa, lehtipuiden osin jo paljaissa oksissa, sieniä on putkahdellut sinne tänne. Lintujen äänet ovat vaimenneet. Jokunen tikka naputtelee lähistöllä. 

Ampiaisten maapesä
on kokenut kovia

Metsä tuoksuu haperoilta

Karhea poronjäkälä ratisee istumalihaksien alla, kun istun kallionnokassa pieni pala Saimaata edessäni. Ajattelen olevani onnekas, kun saan tepastella näillä luontopoluilla, ja että asuinympäristössäni lähiluonto on äärellään. 

Pysynkö terveenä, ken tietää? Sen tiedän kuitenkin, että luonnosta saan iloa ja voimia, ihmetyksen aiheita arkeen. Luonnonmikrobit tulevat bonuksena.

Mäntyjen katveessaKommentit

  1. Terveisiä lähimetsästä! Samoja fiilinkejä😊, melkein kuin olisit kulkenut vierellä🌲

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Arvostan palautettasi. Lämmin kiitos sinulle.

Myös näitä luetaan

Seuraa Sanapisaroita-blogiani Blogit.fi:ssä