Perhostelua

 
Sitruunaperhosen vihreitä sävyjä


Asettauduin baarikärpäseksi pihan reunustan niittämättömään heinikkoon punkkipahisten uhallakin. Kädessäni hikoilee kännykkä, jonka kameraa aion käyttää tallentaakseni baarireissuni. Perhosbaari on nimittäin avattu tähän kesään.

Niittynätkelmät ja päivänkakkarat

Ohdakkeet, kissankellot, saunakukat ja päivänkakkarat, keltanot, niittynätkelmät ja jänönapilat, ketoneilikatkin kukkivat valtoimenaan ja heilahtelevat tuulenvireen mukana. Kesä on pitänyt vauhtia yllä, sillä suuri osa kukinnoista on jo ehtoopuolella, vaikka kesän pitäisi olla nyt parhaimmillaan. 

Keisarinviitta vastaan pörriäinen.
Kumpi ensin ehtinee?

Baarissa käy kuhina. Mehiläiset, kukkakärpäset, kimalaiset, leppäkertut ja kaiken kokoiset ja -väriset pörriäiset pyörivät kukkien ympärillä. Ja kuin itseoikeutettuina meden kerääjinä 
upeat perhoset leyhyttelevät siivillään ja saavat niittypahasen kiihkeän kilpailun temmellyskentäksi. Ilmassa on sitruunankeltaista, oranssin ja ruskean sävyjä, vihreää, hennon sinistä, valkoista, hopean harmaata. Lajeja on useita. En tunnista suoralta kädeltä niistä kuin kolme neljä. Onko pitkään jatkunut helteinen sää nopeuttanut perhosten kehittymistä kotelovaiheesta siivekkäiksi? Siltä vaikuttaa.

Metsänokiperhonen

Ainakin yhtä lajia ilmaston lämpeneminen on auttanut levittäytymään pohjoisemmaksi Keski- ja Itä-Euroopan lauhkealta vyöhykkeeltä. Karttaperhonen oli vielä 1980–90-luvuilla Suomessa harvinaisuus ja sitä esiintyi vain itä- ja kaakkoisrajan tuntumassa. Nykyään karttaperhonen elää levinneisyytensä pohjoisella äärirajalla ja sitä voi tavata harvinaisena myös Pohjois-Suomessa.

Karttaperhonen

Karttaperhonen on hämmästyttävä laji, sillä sen eri sukupolvet ovat aivan erinäköisiä ja niitä luulisi helposti eri lajeiksi. Silmieni eteen ohdakkeen kukalle lehahtaa karttaperhosen musta loppukesän muoto. Kevätmuoto muistuttaa nokkosperhosen ja hopeatäplän risteymää. Saan kuin saankin napsaistua sen kännykän linssille. Ensimmäinen baariotos on nautittu. Mieleni tekee hiipiä lähemmäksi. Mutta maltan mieleni. Ahneelle käy tunnetusti köpelösti.

Mutta vakavasti ajateltuna. Perhoslajien katoaminen huolestuttaa ilmaston lämpenemisen takia. Sanotaan, että joka viides perhoslaji katoaa. Toisaalta tietyt lajit runsastuvat ja levittäytyvät pohjoisimmille alueille. En oikein tiedä, mitä mieltä tästä pitäisi olla.

Baarikärpänen oikoo jäseniään. Paikallaan olo ja täydeltä terältä porottava aurinko ovat tehneet tehtävänsä. Perhosten tanssi jatkuu, mesi on makeaa. 

Elokorennon eleganssia


Kesäheinät, keinuvat heinät

Kommentit

Myös näitä luetaan

Seuraa Sanapisaroita-blogiani Blogit.fi:ssä