Toivon vihreä kipinä

Huhtikuun aikaisessa aamussa lumikinokset ovat sitkeästi jämähtäneet omaan olotilaansa. Lumipyry ilmaantuu kuin tyhjästä samentamaan maiseman. Yritän lohduttautua ajatuksella, että keväällä lumentulo tietää vanhan lumen lähtöä. Laiha lohtu näillä lumilla. 


Mutta jotain sentään tapahtuu. Kevään tuttu lurittelija on äänessä. Mustarastaan huilusoolo on yksi kevään mieluisimmista enteistä. Sitten huilusoolo keskeytyy, kun paikalle ilmaantuu toinen tumma siivekäs. Puiden runkojen ympärillä ja latvustoissa syntyy melkoinen härdelli. Kaksi pikimustaa jahtaavat toisiaan siivet levällään. Kolmaskin lintu saapuu paikalle. Se on vaaleampi ja pysyttelee sivummalla männyn vihreän havuoksan suojassa. Alkaa entistä kiihkeämpi otatus, eikä äänen käyttöä säästellä. Siipien suhinaa säestää ärhäkkä räsähtely. Metakka rikkoo aamumetsän miltei hartaan hiljaisuuden. Mitä ilmeisimmin olen todistamassa reviirin puolustamista ja kumppanin kosiskelua. Mustarastaiden keväthuuma on kiihkeää. Ottakaahan iisimmin, huikkaan niille ajatuksissani.

Kevään auringot

Lisää värejä kevääseen


Episodi ei saa mieltäni rauhoittumaan, kuten tavallisesti luonnossa liikkuessani. Reviirien puolustaminen on parhaillaan käynnissä Euroopassa. Valloittamisen varjolla tehdään julmuuksia, jotka ovat anteeksiantamattomia. Mustarastaiden reviiritaistot eivät tähtää julmuuksiin kuten ei eläin- eikä lintumaailmassa yleensäkään. Siellä toimitaan vaiston varassa hengen pitimiksi ja lajin jatkumisen takaamiseksi.

Tarkoitukseni on kirjoittaa lyhyt tunnelmapala varhaisen aamun luontokohtaamisesta. Näyttää siltä, että mielen päällä pyörivät ajatukset maailman tapahtumista ottavat ohjat käsiinsä ja haluaisivat viedä tekstiä syvemmille, synkemmille vesille. Nyt en kuitenkaan aio synkistellä sen enempää, sen aika ja paikka on jossain muussa hetkessä. Toivon kipinää on syytä pitää yllä, sitä ei saa päästää sammumaan. 

Kevät tuo toivoa vihreine väreineen. Keväällä tunne toivosta on vahvasti läsnä. Nämä ovat minun voimalauseitani tänään palmusunnuntaina, kevään enteitä ja virpojia odotellessa.

Vihreän värin voimaa


Kommentit

Myös näitä luetaan

Seuraa Sanapisaroita-blogiani Blogit.fi:ssä