Maian aikaan

Maian aikaan

Pohjoisen pallonpuoliskon kevään tulossa on jotain maagista. Ruskea ja marras maa työntää uumenistaan hennon vihreää. Sinne tänne ilmestyy väriläiskiä, keltaista, valkoista, vaaleanpunaista, sinistä, sinipunaista. Jostain heitetään himertävän vihreä harso risukkoihin ja puiden oksille. Suo ja metsänpohja leyhäyttävät tuoksujaan talven kohmelon jälkeen. Jää luovuttaa vähitellen ja joskus vastahakoisesti väliaikaisen valtansa vapaalle vedelle. 

Ahomansikan lehti kurkottaa kesää kohti

Ensimmäisten siivekkäiden kesäasukkaiden tuloa odotetaan. Puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen -hokema on kaikille tuttu. Luonnossa eletään orastavan lemmen täyteistä elämää, kun sepelkyyhkyt hengailevat toistensa kyljessä. Onnen oksa on löytynyt.

Käenkaalilehtimatto

Toukokuu, kevään viimeinen kuukausi ennen kesän alkua. ”Toukokuussa touot tehdään”. Kynnetään, äestetään ja kylvetään siemenet. Hyvä kuukausi muokata pohjat hedelmälliselle sadolle. Näin uskottiin vahvasti ennen muinoin antiikin ajoilla, kun kevätkuukausi Maius sai nimensä hedelmällisyyden jumalattaren Maian mukaan. Nykyäänkin käännytään ikään kuin maan puoleen joko tarkkailemalla luonnon heräämistä tai tarttumalla lapioon.

Kevätlinnunsilmä

Nyt puhallan vähän henkeä ja kevättuulta tarinointiin. Tätä kirjoittaessani pelmahti kaksi punarintaa terassin tuolin selkänojalle. Tiedättehän punarinnan? Pikkuinen palleromainen, mustasilmäinen ja pitkäjalkainen lintu, jonka posket, kurkku ja rinta loistavat oranssinpunaisena. Uteliaaksikin väittävät. Toinen asettui nojan toiseen päähän, toinen keikutteli toisessa päässä. Tuskin uskalsin hengittää, saati kaivaa kännykkää kuvan ottoon. Kun toinen aloitti niiailun pää takakenossa, toinen ei ollut pekkaa pahempi. Sitten vaan tuijoteltiin. Tämä toistui muutaman kerran ennen poispyrähdystä. Aivan kuin pikkuruisten kurkien pikkuruinen tanssi olisi ollut meneillään. Minulle jäi epäselväksi, oliko kyseessä kosiotanssi vai kilpailijan karkotusrituaali. Toukotanssiksi tekisi mieleni sitä kutsua.

Silmut täynnä elinvoimaa

Mieleni virittäytyy toukokuulle. Kuulostaisiko ’Toukokuu on toivoa täynnä’ hyvältä ajatukselta? Kyllä. Katsellaan ja kuunnellaan, pidetään mieli virkeänä ja hedelmällisenä. 

Kommentit

Myös näitä luetaan

Seuraa Sanapisaroita-blogiani Blogit.fi:ssä